DAG TIL DAG PROGRAM
4. juli – Dag 1, lørdag: Fly København – Ilulissat
Afrejse med Air Greenland fra København mod Kangerlussuaq. Herfra flyver vi videre med en mindre Dash 8, til Ilulissat. Ved ankomst til Ilulissat indkvarteres vi på vandrehjem. Resten af dagen kan bruges til at slappe af og fordøje de mange nye indtryk.
5. juli – Dag 2, søndag: Byvandring i Ilulissat
Byvandring i Ilulissat. Ilulissat er Grønlands tredje største by, og byen har masser af arktisk atmosfære, natur og kultur at byde på. Vi besøger bl.a. bymuseet, Knud Rasmussens barndomshjem, hvor der i dag er en spændende etnografisk samling, som giver et godt udgangspunkt for et overblik over Grønlands historie og kultur. “Brættet”, hvor de lokale fangere videresælger deres fangst til de lokale, er også et besøg værd.
6. juli – Dag 3, mandag: Kajak fra Ilulissat til Oqaatsut
Efter morgenmaden pakker vi kajakkerne og ror nordpå langs kysten. Vi slår lejr ved Oqaatut, der er en lille hyggelig bygd der for 2-300 år siden var en hollandsk hvalfangerkoloni og derfor også går under navnet Rodebay (Den røde bugt). I dag er bygden et lille fanger- og fiskersamfund med indhaling af bl.a. hellefisk og sæler som en vigtig indtægtskilde.
7. juli – 15. juli – Dag 4-12, tirsdag – onsdag: Kajaktur i Diskobugten
Disse dage bruges på at udforske Ataa-Fjorden. Området ved Ataa-sundet er på alle måder spændende. Her er kælvende bræer, masser af øer og skær, fantastisk natur og god mulighed for at opleve hvaler. Vi sigter mod at nå nordpå til bræomådet ved Eqip Sermia. Her ligger Port Victor, som den franske polarforsker Paul Emilie-Victor brugte som udgangshavn for utallige ekspeditioner på den grøndlandske indlandsis. Der kan måske blive mulighed for en vandretur til iskanten. Et andet mål for rejsen er Arveprinsens Ejland og den nedlagte bygd Ataa, hvor der er mulighed for at fiske fjeldørreder i elven eller udforske området til fods.
15. juli – Dag 12, onsdag: Arveprinsens Ejland – Oqaatsut
Vi ror fra Arveprinsens Ejland i Ataa og tilbage mod Oqaatsut. Enten overnatter vi igen i bygden, hvor der er mulighed for et bad i bygdens servicehus, eller vi overnatter et stykke derfra på en yderst stemningsfuld og idyllisk lejrplads. Lidt atypisk for grønlandske bygder er her også mulighed for at gå på restaurant. I Oqaatsut findes to restauranter, hvor den ene er H8.
16. juli – Dag 13, torsdag: Oqaatsut – Ilulissat
Sidste kajakdag før vi igen er tilbage i Ilulissat. Hele dagen har vi udsyn til Ilulissat isfjord. Vi checker ind på vandrehjemmet. Om aftenen er der mulighed for sauna gus i Ilulissat Guesthouse lækre panorama sauna.
17. juli – Dag 14, fredag: Dagen på egen hånd
Der er dømt velfortjent afslapning. For dem der har lyst, er der vandretur til den nedlagte boplads Sermermiut og til Holms Bakke, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Jakobshavn Isfjord og isfjeldsbanke. Der er også mulighed for aktiviteter på egen hånd og for at få købt de sidste souvenirs eller samle de sidste indtryk, før det går mod syd igen. Hvis stemningen er til det, kan det anbefales at afrunde dagen med grønlandsk buffet på hotel Hvide Falk.
18. juli – Dag 15, lørdag: Ilulissat – København
Transfer til lufthavnen og returrejse mod København med mellemlanding i Kangerlussuaq. Vi lander i København kl. 21.30
Ovenstående program er vejledende. Faktorer som vejr, vind og havforhold er afgørende for ruten.
Deltagerforudsætninger:
Som deltager på denne tur må du:
– være rutineret havkajakroer (IPP3 Hav, BCU3 star, DGI Havkajakroer 2 eller tilsvarende)*
– have erfaring fra kajakture i Danmark og udland. Herunder ture i den danske vinterperiode.
– kunne ro 30+ km i en tungt lastet kajak
– være indstillet på at være aktivt deltagende i daglig planlægning, lejrslagning og madlavning.
– være indstillet på at tage udfordringerne, som de kommer.
*Det er ikke nødvendigt at fremvise certifikat. Dog må du kunne redegøre for erfaring og færdighedsniveau.
I forbindelse med turen afholdes en vigtig info- og forberedelsesdag som dagstur for alle tilmeldte deltagere. Turen er et heldagsarrangement og afholdes i maj 2020 – konkret dato kommer snarest.
Indkvartering:
På kajakturen overnatter vi i telte. Hver deltager får udleveret et rummeligt enkelttmands tunneltelt eller tomands-telte (til par). Teltene har god plads til både bagage og til at tage en halv regnvejrsdag, hvis det skulle blive nødvendigt. I Ilulissat indkvarteres vi på byens rustikke vandrehjem på dobbeltværelser med dyne og sengelinned (overnatning i delt dobbeltværelse). Ønskes enkeltværelse er der tillæg på DKK 1500,- (forbehold for plads).
Vejr og klima:
I juli er vejret som regel godt, og Diskobugten er et af de områder i Grønland, der har flest solskinstimer, samtidig med at vindforholdene ofte er rolige. Dagstemperaturerne ligger i gennemsnit på knap 11 grader, og om natten er gennemsnitstemperaturen omkring 4,5 grader. Men sommertemperaturerne kan sagtens svinge sig længere op. Tæt på indlandsisen kan nattemperaturen til gengæld falde til tæt på frysepunktet. Diskobugtens lave luftfugtighed gør dog at kulden generelt ikke føles på samme måde som i Danmark. Dog kan det skifte, og der kan naturligvis forekomme dårligt vejr. Derfor er den overordnede plan tilpas fleksibel til at vi kan ligge vejrfast og bruge tiden på andre aktiviteter som vandreture i fjeldet eller fiskeri.
Ekspeditionsrejse:
Turen her er på alle måder en ekspeditionsrejse. Selvom der er en overordnet plan for turen, er detaljeplanlægningen og de enkelte turdages forløb helt afhængig af faktorer som vejr-, hav- og isforhold. Kun yderst få kajakgrupper kommer den her vej, og der er ingen organiserede lejrpladser. Der er til gengæld mange gode campingspots, og vi slår lejr dér hvor forholdene er gode og der er rindende drikkevand. Hver lejrplads byder på et nyt fantastisk sceneri.
På en typisk kajakturdag står vi tidligt op, laver en solid morgenmad og pakker lejren sammen. Efter afgang ror vi som regel et par timer og holder en kort formiddagspause. Ved middagstid holder vi en længere pause, hvor der er god tid til at få fyldt energireserverne op. Når vi ankommer til dagens bestemmelsessted, gælder det om at få slået telte op, lavet mad, slappe af og nyde omgivelserne. Etapernes længde vil variere så der både er længere og kortere dage.
Turen ledes af Morten Nilsson (Havkajakinstruktør og BCU 5* Sea Leader), som har en flerårig relation til Grønland og meget erfaring med guidning i arktiske farvande. Vi har stor fokus på sikkerheden, og turlederen rapporterer dagligt til den grønlandske redningstjeneste, der således hele tiden er underrettet om kajakgruppens position.