13 dage – Kajakekspedition til den hemmelige fjord Paakitsoq

In Grønland, Kajak, Sommer by Casper

Kajakekspedition fra Ilulissat til den hemmelige fjord, Paakitsoq.
I Grønlands larmende stilhed ror vi forbi bygd og fuglefjeld mellem hvaler og gigantiske isbjerge

Vores 13 dages kajakekspedition er et ægte kajakeventyr for erfarne havkajakroere. Fra vores base i Ilulissat ror vi nordpå mod bygden, Oqaatsut, som har ca. 27 beboere. Bygden er meget traditionel og det primære erhverv er fortsat fangst og fiskeri.  Videre ror vi nordøst, op igennem strømstedet, hvor Paakitsoqfjorden åbner sig op for os. Det hænder, at hvalerne har fundet deres vej gennem strømstedet, og hvis vi er heldige kommer vi helt tæt på dem, men ellers er det begrænset med selskab vi får inde i fjorden udover fugleliv, sæler og de fisk vi hiver op som supplement til vores aftensmad. På vejen ind i fjorden får vi udsigt til indlandsisen, der hæver sig i horisonten. Desto tættere vi kommer ind i bunden af Paakitsoqfjorden, desto mere turkisblåt bliver vandet, da det bliver blandet op med silt fra indlandsisen, når smeltevandsfloder strømmer ned i havet. Silt er knust klippe, der fungerer som slibepapir. Når vi en sjælden gang sejler med vores båd herinde, kan vi se på propellen, at den bliver skindene ren.

Paakitsoqfjorden har masser af muligheder for afstikkere, som vi vælger til og fra som det passer lyst og vejrforhold. Der er stadig midnatssol, så dagene er fortsat lange og nætterne lyse.

Vi slår gerne lejr, hvor der er rindende smeltevand i nærheden. Det hænder, at disse lejrpladser har været brugt tidligere. Flere tegn kan antyde det ved bl.a. det højere, gule kamikgræs, gravhøje og teltringe.

Bemærk:
For at få det fulde udbytte af turen må man have absolut lyst og mod på eventyr. Det anbefales at have erfaring fra tidligere flerdages ture med kajak og overnatning i det fri. Der kræves desuden, at man har et erfaringsniveau i havkajak svarende til IPP3 Havkajak.

HIGHLIGHTS

  • 9-dages kajak-ekspedition
  • Hvaler
  • Ilulissat, Oqaatsut, Paakitsoqfjorden
  • UNESCO-site Kangia
  • Indlandsis
  • Erfaren dansk ekspeditionsleder