NORDLYS – AURORA BOREALIS
DETTE FANTASTISKE FÆNOMEN HAR ALLE DAGE FASCINERET OG BETAGET FOLK UNDER DE NORDLIGSTE ELLER SYDLIGSTE HIMMELHVÆLV
NORDLYS – AURORA BOREALIS
Alt efter hvor I verden man befinder sig, har de oprindelige folk kigget op på himmelhvælvet og betragtet dette imponerende skue. Nordlyset er omgivet af en masse af myter, overtro og fortællinger.
I den nordiske mytologi troede man i vikingetiden at nordlyset var valkyriernes rustninger (kvindelige krigsgudinder). Hos samerne har man fundet shaman trommer med symboler for nordlys afbilledet. I Grønland troede inuitterne at nordlyset var de døde sjæle der spillede bold med kraniet fra en hvalros, mest fordi de ikke havde bedre ting at give sig til. Myten og overtroen siger også at hvis du fløjter, kan du komme i kontakt med de døde, og nordlyset vil komme og tage dig med. Tror du på den historie, så gem fløjteriet til dagstimerne.
Lige meget hvad du tror på, så er nordlyset altid magisk, og det gælder uanset om det er første gang man oplever nordlys, eller om man er en af de heldige der bor i områder med nordlys.
Den videnskabelige forklaring på Nordlys – (Aurora borealis)
Aurora borealis er det latinske navn for nordlys, og hvis man ser bort fra de mere farverige fortællinger om fænomenet, så er den videnskabelig forklaring en lidt anden. Nordlys opstår ved kraftige solareksplosioner fra solen. Eksplosionerne kaster store mængder elektrisk ladede partikler ud i rummet. Når disse partikler rammer de øverste lag i jordens atmosfære, føres de mod polerne, hvor jordens magnetfelter er mest kraftige. Ved denne kontakt frigives der energi og nordlys opstår.
Hvornår kan man opleve nordlys?
Nordlys forekommer året rundt, men kan kun opleves i de mørke måneder og når himlen er klar. Den bedste periode for nordlys er september til april, hvor de mørke og smukke polarnætter kan opleves.
Det kræver tålmodig at gå på jagt efter nordlys, da klar himmel ikke altid er nok. Mængden af nordlys afhænger af solareksplosioner, og det varierer meget, hvor tydeligt lyset kan ses, i hvilken form og farver. Forskere måler nordlys på en skal fra 1-10. Der findes flere hjemmesider og apps til smartphones hvor man kan se de kommende dages forventede nordlys, og vurderinger på 10 skalaen.
Hvor er det bedst at opleve nordlys?
Man kan opleve nordlys i hele Grønland, men jo længere nord på du rejser jo bedre. De fleste af vores rejser går til Kangerlussuaq og Diskobugten, og dette er gode steder at opleve nordlys. I Kangerlussuaq er der Arktisk fastlandsklima, og er et af de steder i Grønland med mest stabil vejr, og ofte klar himmel, som er en forudsætning for at se nordlys.
Forskningsstationen Kellyville ligger da også i Kangerlussuaq, hvor der forskes i den øvre atmosfære, inklusiv nordlys.
Har du mulighed for at komme lidt væk fra byernes ”lys forurening”, så kan du se nordlyset endnu bedre.
Hvordan oplever jeg nordlys?
På alle vores vinterture til Grønland har du mulighed for at opleve nordlys. Turene strækker sig over 4 til 11 dage, hvor vi ofte er heldige at opleve dette spektakulære lysshow. Så klæd dig varmt på, kig ud af vinduet med jævne mellemrum, sæt vækkeuret til om natten, du er ikke i tvivl når showet starter!
Husk der er aldrig garanti for nordlys, men nordlys eller ej, så er en vintertur til Grønland, altid en rejse for livet!
Hvordan fotograferer jeg nordlys?
Det kan være svært at fotografere nordlyset, hvordan indstiller jeg mit kamera, hvilken lukketid osv. En af de bedste Grønlandsfotografer vi kender er Mads Phil, og vi har spurgt ham om han vil dele ud af hans erfaringer med at fotografere nordlys. Hans tips til nordlys fotografering kan du læse her. Besøg også hans hjemmeside http://northbound.gl/ og se masser af smukke billeder af grønlændere og Grønland.
Se alle vores vinterrejser med mulighed for nordlys nedenfor: