TIPS TIL REYKJAVIK

I året 930, stiftede islandske “landnamsmænd” et af verdens første demokratiske styrelser

Mange bliver overrasket, når de kommer til Reykjavik, og oplever en metropol, som måske ikke er så stor som andre vestlige storbyer, men på alle leder og kanter er på forkant med udviklingen.

Island har på meget imponerende vis rejst sig fra økonomiske kriser og vulkanudbrud, og det er helt tydeligt i Reykjavik at Islændinge ikke lader sig kue, og er et enormt driftigt folk. Derfor vil du kunne opleve top moderne hoteller og ikke mindst gastronomiske oplevelser som er på niveau med det bedste i verden.

Men det bedste af det hele er at Reykjavik er en enorm hyggelig by, der emmer af Islandsk kultur.


FORSLAG TIL AKTIVITETER I REYKJAVIK

Svømning: Islændinge er rigtig glade for at gå i svømmehallen enten sammen med hele familien, hvor børnene kan lege, eller bare slappe af i de “varme potte”, som de kaldes (heitir pottar). I Reykjavik findes der mange bassiner, hvor alle har i hvert fald 2 eller 3 af de ”varme potte”, hvor vandet er omkring de 37 grader, og helt op til 43 grader.

Så hvis man skal til Island, skal man bestemt ikke glemme at pakke badetøj. Man betaler normalt mellem ISK 500,- og 600,- (DKK 25-30,-) for at komme ind i svømmehallerne. Vores favorit er Laugar Spa, der ligger centralt i Reykjavik. Indgang koster cirka kr. 25,- og skal du have lidt ekstra forkælelse, så kan du købe deres spa-pakke til omkring kr. 250,-.

Laugavegur gågade: Den islandske gågade hedder Laugavegur og ligger ind i midtbyen, der ligger mange forskellige restauranter, alle mulige slags butikker, design, souvenir shops, tøj, og en jule butik som har åbent året rundt. I weekenderne er Laugavegur det mest populære sted at tage i byen eftersom der også ligger forskellige barer, cafeer og natklubber der.

Bæjarins Beztu: Hvis man tager en tur til Island, bliver man næsten nødt til at smage Bæjarins Beztu, oversat til, Byens bedste (pølser). Der kan man få ægte islandske hot dogs, med alt på. Vognen ligger nede ved den gamle havn og ind i både Smaralind og Kringlan (shopping centre).Bæjarins Beztu er også en rimelig populær natmad efter en bytur i Reykjavik midtby og det er næsten lige meget hvilken dag eller hvad klokken er, der er næsten altid kø. Selveste Bill Clinton mener at Bæjarins Beztu er verdens bedste pølser, så mon ikke de er det værd at smage.

Ísbúð Vesturbæjar: Reykjaviks bedste is. Islændinge er kendte for at spise is året rundt, og sjovt nok spiser de sikkert mest is om vinteren. Ísbúð Vesturbæjar er sikkert en af den mest populære is kiosk der ligger i Reykjavik, og der er nærmest altid kø, især om aftenen. Isbud Vesturbæjar ligger på Hagamelur 67,som er omkring 2,5 km fra Laugarvegur.  Så hvis du skal prøver Ísbúð Vesturbæjar vær sikker på at smage Gamli isinn (den gamle is). Hvis du ikke kan nå at besøge Ísbúð Vesturbæjar, kan du købe is i de fleste kiosker rundt omkring i byen, den Islandske softice er noget anderledes fra den i Danmark så det kan kun anbefales, og hvis du er til slik og is, skal du bestemt smage bragðarefur, is mixed med 3 forskellige slik du selv kan vælge.

Kolaportið: Islands største loppemarked, men derinde findes der også restauranter og små kiosker hvor man kan købe pandekager og vafler, med flødeskum og der er endda et lille ”madhjørne”, hvor man kan købe islandsk lakrids, fisk og få lov til blandt andet at smage fermentet haj. Der er kun åbent i weekenderne (lørdag,søndag) fra 11-17, og mange Islændinge tager derud og kigger, så tager de hen til en eller anden af de mange iskiosker og køber en is og går en lille søndagstur, eller køber en hot dog fra Bæjarins Beztu, som ligger lige ved siden af Kolaportið. Kolaportið er også et også det mest populære sted hvor unge mennesker (mest piger), sælger tøj, så hvis du vil gøre et kup, eller bare nyde ægte islandsk søndagsstemning,  så er dette bestemt stedet for dig.

Der er hyggelig men også  lidt anderledes stemning derinde, men hvis du er til loppemarkeder så må du ikke gå glip af det her. Kolaportið ligger ved den gamle havn i Reykjavik.

Harpa musikhus: Harpa er et musikhus tæt på den gamle havn i Reykjavik, med udsigt til havet. Harpa blev åbnet i 2011, og var faktisk designed af arkitekter fra Henning Larsen, i samarbjede med Olafur Eliasson, en islandsk-dansk arkitekt. Harpa er noget ekstraordinært i forhold til de andre bygninger i Reykjavik. Ind i Harpa er der både en cafe, en resturant og informationcenter. Der tilbydes guidede rundture derinde 4 gange om dagen. Hvis man ikke er intresseret i en rundtur, kan man altid bare sidde og slappe af med en kop kaffe eller en kold øl og nyde den fantastiske udsigt til havet.

Friðarsúlan í Viðey: Viðey er en lille ø, lidt uden for Reykjavik. Hvert år fra 9 oktober til 8 december er der tændt (også 21-30 december,18 februar, og 20-27 marts) for en fredsøjle som Yoko Ono har designet som minde om hendes afdøde mand John Lennon. Søjlen tændes på hans fødselsdag og er tændt frem til den 8 december, dagen han døde.  Søljen er  Yoko og Johns et tegn på deres kamp om verdensfred og i søjlen er der skrevet ”imagine peace” på 24 sprog. Der er daglige aftenture derud fra 8 oktober frem til 9 december kl 20, fra den gamle havn i Reykjavik. Turen koster 5500ISK (265DKK) og varer i 2 timer. Sejlturen derud tager omkring en halvtime.

The Cinema: Billeder og film fra forskellige vulkanudbrud som har sket igennem årene i Island, filmene vises på engelsk, og nogle endda på tysk. Der vises også film og billeder fra islandsk natur, og lidt om Grønland. Filmene vises en gang i timen hele dagen, og det koster 1000-1500ISK at komme ind (50-70DKK). Dette show kører frem til 31.12.2014. Verbúð 2,  ved den gamle havn. Geirsgata 7a.


ANBEFALINGER TIL RESTAURANTER I REYKJAVIK

Islændinge er rigtig glade for fisk, (måske fordi de selv mener de har den bedste fisk i verden) og i mange islandske hjem spises der fisk et par gange om ugen. Dette kan man godt fornemme  når man kigger på de forskellige restauranter i Reykjavik. Men hvis du ikke er til fisk, gør det ikke så meget fordi i Reykjavik ligger der en masse af flotte restauranter, så alle skulle kunne finde noget som de kan li, om det er bøffer, vegan, thai eller noget helt andet, så kan du finde det på en af mange restauranter i Reykjavik.

 • Mar- Geirsgata 9. Fisk.
 • Sjávargrillið- Skólavörðustígur 14, islandsk mad.
 • Fiskifélagið- Vesturgata 2a. Fisk.
 • 3 Frakkar- Baldursgata 14. Fokuserer på fisk, fugle og hval.
 • Grillmarkaðurinn- Lækjargata 2a
 • Dill-Hverfisgata 12.
 • Slippbarinn-Mýrargata 2. Fisk, burger, kød, tapas og suppe.
 • Sægreifinn-Geirsgata 8. Fisk.
 • Grænn kostur-Skólavörðustígur 8b. Vegetarisk.
 • Gló-Engjateigur 19. Raw food, suppe, ”let mad”, vegetarisk.
 • Kryddlegin Hjörtu: Hverfisgata 33. Mexikansk, salader, lasagnaer, fisk.
 • Sushi samba: Þingholtstræti 5
 • Hamborgarafabrikan: Höfðatorg 2, Kringlan. Burgers og dejlig stemning.
 • Hamborgarabúlla Tómasar: Geirsgata 1.
Se vores rejser til Island

Billeder fra Island