Påklædningsguide til at holde varmen i Grønland – Sommer
I Grønland om sommeren skal du beskytte dig mod kølige temperaturer, vind og regn. Foto: Casper Devantier, Arctic Friend
Sommeren i Grønland kan være lun og dejlig, men kommer der vind og regn, så skal man være forberedt. Det samme gør sig gældende, hvis man skal ud at sejle. Især hvis det er i områder, hvor der er store isbjerge, da det så kan blive rimeligt køligt.
Mange, der besøger Grønland, kan godt lide natur og vil derfor gerne ud at vandre. Når man bevæger sig rundt i naturen, så er det naturligt at kropstemperaturen svinger op og ned. Det er derfor en god idé at iklæde sig flere lag, så du på den måde kan regulere kropstemperaturen. For at lag på lag princippet skal fungere optimalt, så er det vigtigt, at der er luft imellem lagene, da det er luften der skal opvarmes og dermed holde dig varm. Hvis du iklæder dig så mange lag, at lagene føles stramme, så mindsker du luften mellem lagene og effekten udebliver.
Materialevalg:
Bomuld er ikke det bedste materiale, når du skal holde dig varm. Hvis det bliver fugtigt, så isolerer det meget dårligt. Uld holder varmen også selvom det bliver fugtigt. Syntetiske materialer varmer godt også ved fugt og tørrer hurtigt – til gengæld kommer det, modsat uld, hurtigt til at lugte.
Lag på lag-princippet
- Inderste lag: Du vil gerne opnå ikke at afgive varme, så et godt basislag er lange underbukser og lang undertrøje og gerne i uld, da uld varmer selvom det bliver vådt og fugtigt og så kan du ånde i uld. Det inderste lag skal hjælpe dig til at holde huden tør.
- Mellem lag: I mellem inderlaget og yderlaget vælger du et lag, der isolerer den varme luft omkring kroppen. Det kan fx være en fleece eller en uldtrøje. Gerne noget du kan ånde i, så du holder dig tør og varm. Det er ikke nødvendigvis den bedste idé at tage en kæmpe tyk trøje på. Så hellere to mellemtynde lag og gerne med lynlås, så du kan justere varmen. Du kan her overveje en vest, der hjælper din core med et ekstra lag. Det er super effektivt.
- Yderste lag: Vind -og vandafvisende og gerne i et åndbart materiale. Det yderste lag behøver ikke være foret, men blot være en skal, der holder vind og fugt ude.
Det er en fordel, hvis de forskellige lag kan lynes. På den måde kan du hele tiden regulere din kropstemperatur alt efter de aktiviteter, du er i gang med. Beregn 3-4 lag på overkroppen og 1-2 lag på benene.
Husk at medbringe:
- Hue: er vigtig, da 20% af din kropsvarme afgives fra dit hoved. Huen er derfor en nem måde at regulere varmen på.
- Vanter: det er forskelligt, hvad folk foretrækker, om det skal være med fingre eller luffer. Det er vigtigt, at der er luft/plads i vanterne, så dine fingre kan varme luften op omkring hænderne og på den måde holde sig varme.
- Halsedisse: Hvis du kan undgå bar hud, der bliver nedkølet, så er det at foretrække. En halsedisse er derfor virkelig rar at have på, da den beskytter din hals mod varmetab.
- Sokker: Gode vandresokker i fx uld, vil holde dine fødder tørre og varme
- Støvler: vandrestøvler med god plads til fødderne og en tyk bund, vil hjælpe dig med at holde varmen i fødderne. Hvis du har varme i fødderne, så er der bedre chance for, at du vil holde varmen i resten af kroppen.
- Solbriller: om sommeren står solen højt 24/7, så solbriller er lækkert, når solens kraftige stråler rammer de snehvide isbjerge.
- Solcreme: Høj faktortal
- Læbepomade: luften på Grønland er meget tør og dine læber har brug lidt ekstra kærlighed
På Grønland er man meget uformel. Det handler om at holde sig varm, ikke at være smart i tøjet. Gå fx i en genbrugsforretning, hvis du ikke vil bruge alle dine penge på tøj før du tager til Grønland. Man kan sagtens gå på restaurant i det helt store vinterudstyr og det behøver ikke være det nyeste eller smarteste.
Husk at du kan få rabat i Friluftsland, når du har købt din rejse ved Arctic Friend.