BAG OM ISLAND

I året 930, stiftede islandske “landnamsmænd” et af verdens første demokratiske styrelser

HISTORIE

I året 930, stiftede islandske “landnamsmænd” et af verdens første demokratiske styrelser. Den gamle unionstid, der beskrives i de klassiske islandske sagaer, varede indtil 1262 hvor Island mistede sin selvstændighed til Norge.

Fra 1380 og frem til 1944 var Island en del af Danmark, dog anerkendte Danmark, Island som en suveræn stat den 1 december 1918. Den 17 juni 1944 blev landet så selvstændig, efter 97% af befolkningen havde stemt ja, til et selvstændig Island.

I de 70 år Island har været selvstændig ,har landet kommet i verdensnyhederne et par gange. I 1980 fik Island verdens første kvindelige præsident, Vigdís Finnbogadóttir som sad på magten i 16 år, under den kolde krig mødtes Gorbachev og Reagan i Reykjavik, som markerede slutningen af den Kolde krig. I 2008 kom Island igen i verdensnyhederne efter alle deres banker krakkede i den store krise (kreppan), og hvem kan ikke huske den berømte vulkan Eyjafjallajökull som lammede en stor del af Europas luftrafik i nogle uger tilbage i 2010.


GEOGRAFI

Island er delt i otte landsdele eller regioner: Höfuðborgarsvæðið, Reykjanes, Vesturland, Vestfirðir, Norðurland vestra, Norðurland eystra, Austurland og Suðurland.

Regionerne er igen er delt i 23 sysler og 79 kommuner:
Islands største byer: Reykjavík, Kópavogur, Hafnarfjörður, Akureyri, Garðabær, Keflavík, Mosfellsbær, Akranes, Selfoss.
Befolkningen bor stort set langs kysten og ca. 93 % af Islands befolkning bor i byerne, deraf 60 % i hovedstadsregionen, ca. 201.000 af i alt ca. 320.000 indbyggere. Et stort problem er flugten fra landet til de større byer, men 47 af 79 kommuner udenfor hovedstadsområdet har igen fået flere indbyggere. Af de 8 regioner har 6 igen en stabil, positiv befolkningstilvækst. Kun Vestfjordskommunerne har et faldende antal indbyggere.

Efter krisen er der meget stor udvandring af Islændinge til Norge, især nyuddannede unge mennesker som ikke kan finde arbejde i Island, eller søger efter nogle nye oplevelser. Island er for småt til mange af de unge mennesker som er vokset op i Island, så de vil gerne ud og opleve verden udenfor den smukke ø. Flere er også begyndt at tage til udlandet for at læse på universitetsniveau eftersom konkurrencen på den islandske jobmarked er blevet meget stor.


BEFOLKNING

Island er Europas tyndest befolkede land, og dets samlede befolkningstal er kun lidt større end Århus Kommunes. Bebyggelsen ligger helt overvejende ved kysten. Fødselsraten ligger lidt over de øvrige nordiske landes, og befolkningsvæksten er jævn. Gennemsnitslevetiden er blandt de højeste i verden.

Mange islændinge er meget overtroiske, og tror på elve og andre “skjulte væsner”. Elvene skulle bo i bjerge og klippe rundt omkring, og tit har byggeprojekter skulle laves om så elevernes bosteder ikke forstyrres. Hvis du kigger ekstra godt efter mens du kører rundt i Island kan du nogen steder se at folk har lavet små huse til dem. Eleverne er sådan nogle små drillenisser og det er tit hvis folk misplacerer sine ting at eleverne får skylden for det.

De fleste som kommer til Island, mener at islændingene er meget åbne over for nye mennesker og kulturer, gæstfrie og meget venlige.
Islændinge er meget stolte over deres land og deres sprog, og det islandske sprog er et af det mest rene sprog i verden, altså uden indflydelse og låneord fra andre sprog, de laver deres egne ord for alt (Computer=Tölva).

Men selvom de er stolte over deres gamle viking sprog, så kan de fleste flydende engelsk, og mange kan et af de skandinaviske sprog, eftersom mange flytter til Skandinaven for at læse på en videregående uddannelse. Som nævnt før var Island en del af Danmark i mange år, og dansk er et obligatorisk fag i både folkeskole og gymnasiet.

Dog skal det pointeres at mange islændinge ikke er så glad for at snakke dansk eftersom de ikke føler de kan det godt nok, men hvis du ender en aften i Reykjavik midtby, og møder de lokale, som har fået en øl eller to, så er der en stor chance for at de ren faktisk er villige til at snakke dansk.

Island er et af de lande i verden som har mest ligestilling mellem kønnene, og et af de gladeste folkefærd i verden også, så en rejse til Island er bestemt ikke noget du ville komme til at fortryde.


GEOLOGI

Island er placeret i et geologisk aktivt område, også kaldet et hot spot, på Atlanterhavsryggen. Da kontinentalpladerne her flytter sig væk fra hinanden, brækker Island midt over langs en linje fra sydvest til nordøst med op til 2 – 3 cm om året. Men samtidig vokser øen også, da de mange aktive vulkaner hele tiden tilfører materiale til stedet. Den mest kendte islandske vulkan er Hekla. Island har som følge af den megen geologiske aktivitet også mange gejsere. Geysir har givet navn til betegnelsen gejser. Den udbredte adgang til jordvarme bevirker, at de fleste indbyggere har billigt varmt vand og varme.

Islands seneste vulkanudbrud skete kort før midnat lørdag den 20. marts 2010 i en 1 km lang kløft mellem gletsjerne Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull som ligger i nærheden af Vík í Mýrdal ca 180 km syd for Reykjavik og øst for Heimaey.

Se vores rejser til Island

Billeder fra Island