DAG TIL DAG PROGRAM
3. maj: København – Kangerlussuaq – Old Camp
I Kastrup lufthavn genser vi hinanden og siger sammen farvel til Danmark for en god stund, når vi flyver til den nordligste del af rigsfællesskabet. Flyveturen til Kangerlussuaq, Grønland, tager 4.40 timer. Med en tidsforskel på 4 timer, får vi allerede ved ankomst et godt jetlag, der på ingen tid gør os til de A-mennesker, der efter sigende skulle være ret fantastisk. Efter ankomst checker vi ind på Old Camp vandrehjem, hvorefter vi lærer hinanden og bygden bedre at kende. Vi bruger også lidt tid på at nedsætte nogle udvalg, så vi alle sammen får mulighed for at bidrage med hver vores på denne rejse.
Om aftenen bliver der serveret en dejlig velkomstgrill under det, der minder om midnatssolen.
4. maj: Kangerlussuaq – Heldagseventyr
Efter en dejlig lang morgenmad er det tid til rejsens første højdepunkt. Vi skal i bus køre ad Grønlands længste vej, der er knapt 40 km lang. Vejen går gennem tundra, hvor man kan være heldig at se moskusokser og rensdyr. På himlen ser man fuglelivet, der indgår i de mange grønlandske sagn og myter.
Når vi rammer indlandsisen spænder vi steigeisen under fødderne, der hjælper os til at stå fast og gør, at vi nærmest kan gå lodret mellem smeltevandsfloder og dybe smeltevandsbrønde. Guiden sørger for at lede os sikkert igennem dette islandsskab, der dækker omkring 80% af verdens største ø.
Efter at have vandret i omkring 3 timer er det tid til at vende retur til bygden og nyde resten af aftenen sammen.
5. maj: Kangerlussuaq – Ilulissat – lær byen at kende
Dagen starter med blå himmel og mild vind, når vi flyver indenrigs fra Kangerlussuaq til isbjergenes by, Ilulissat. En flyvetur, der tager ca. 45 min, hvor man fra højre side har det smukkeste vue udover indlandsisen, hvis vejret er som aftalt.
I Ilulissat indkvarteres vi i Ilulissat Guesthouse, som vi har for os selv, med udsigt ud over Diskobugten.
Efter indkvartering går vi en tur rundt i byen og tager byen ind med lugten af isbjerge i næseborene. Det bliver man aldrig træt af.
6. maj: Ilulissat: Vandring til Sermermiutdalen og isfjorden med medbragt frokost
Dagen starter ud med en dejlig vandretur langs med isfjorden. Det er ikke en hård tur, men der findes ikke mange andre gåture, der er så ubegribeligt smuk som denne. Vi tager frokost med, så vi kan sidde og nyde roen og lade indtrykkene synke ind.
Når vi kommer retur starter vi på forberedelserne til vores lokale projekter i Ilulissat, der starter op når vi kommer retur fra Qasigiannguit.
7. maj: Ilulissat – Qasigiannguit – byrundtur og introduktion til hundeslædeforløb
Vi checker ud af Ilulissat Guesthouse og gør os klar at sejle ca. 2 timer, afhængigt af is -og vindforhold, til Qasgigiannguit, der ligger i den sydlige ende af Diskobugten.
Vi overnatter i telte og har vores eget udstyr med, som vi slår op, når vi ankommer. Nivé og Frank, der fast bor i byen, byder os velkommen. De vil introducerer os til slædehundene og kulturen omkring denne hund, der er en af de helt store stoltheder i grønlandsk kultur.
Herefter går vi en tur rundt i Qasigiannguit og kommer på plads i campen. Hvis tiden tillader det, så fisker vi lidt fisk til vores aftensmad og til hundene – der er mange munde at mætte.
8. maj: Qasigannguit – Vi bliver undervist af en lokal fanger i, hvordan man laver sin egen sele til hundene samt hundeslædepisk
Vi vågner op i vores teltcamp i den larmende stilhed som Grønland er så kendt for og laver lidt morgenmad i madlavningshytten.
Dagen står på introduktion til hundeslædekulturen og fodring af hundende. En af de ældre lokale fangere vil lære os at sy seler til hundene og lave en hundeslædepisk – begge dele skal vi bruge, når vi forhåbentlig selv skal ud at køre med hundene på ægte grønlandsk maner. Det afhænger af, hvordan vinteren og foråret forløber, om vi kommer til at køre med hundene eller om det bliver en vandretur i fjeldet. Udtrykket “imaqa”, der betyder måske, skal vi nok støde på ved flere lejligheder under vores ophold, da vind og vejr bestemmer det hele i Grønland. Det vil hjælpe os til at sætte perspektiv på, hvordan vi normalt indretter vores liv. Uanset hvad, så bliver det en stor oplevelse at møde de smukke, grønlandske hunde og få mulighed for at suge til sig af viden fra en erfaren grønlandsk fanger – en unik erfaring.
9-10. maj: Vandre fra Qasigiannguit til Nordre huse med én overnatning
Inden vi forlader Qasigiannguit siger vi farvel til Nivé og Frank, hvorefter vi begiver os nordpå med rygsækken på ryggen mod bygden Ilimanaq. Inden vi når Ilimanaq har vi en overnatning, hvor vi er helt os selv – det smager lidt af ægte vildmark. På vandreturen vil vi have fokus på kort og kompas, når vi sammen skal lægge kursen for de næste to dages vandring. Hvis planterne er begyndt at komme frem, så vil vi holde øje og introducere de forskellige slags, vi støder på. Vi har In-Reach med på turen, så vi kan komme i kontakt med omverden, hvis uheldet skulle være ude.
Ved Nordre huse slår vi teltene op med udsigt til isbanken fra Ilulissat isfjord.
11. maj: Nordre Huse teltcamp
Denne morgen vågner vi op med en udsigt som ikke findes mage – isbanken fra Ilulissat isfjord ligger smukt lige uden foran teltåbningen og er den perfekte kulisse til en god kop morgenkaffe. Når vi får løsrevet os fra morgenkaffen vandrer vi ind på sydsiden af isfjorden til et område som Knud Rasmussen beskriver i sin bog om grønlandske sagn og myter som et sted med overflod. Når vi kommer retur til vores camp er det muligt på egen hånd at gå ind til bygden Ilimanaq, hvis man har brug for smagen af civilisation.
Tæt på vores camp vil man kunne se tydelige tegn på, hvor isen tidligere har strukket sig til, og hvordan klimaet nu har gjort isbjerge og gletchere mindre.
12. maj: Nordre Huse – Ilulissat – dag på egen hånd og forberedelse af lokale projekter
Vi pakker vores teltcamp ned og bliver hentet i båd. På turen retur til Ilulissat passerer vi endnu en gang de gigantiske isbjerge. Retur i Ilulissat checker vi igen ind i Ilulissat Guesthouse og har resten af dagen på egen hånd, hvor vi også vil have tid til forberedelse af vores lokale aktiviteter.
13. maj: Vi har dagen på egen hånd med saunagus om eftermiddagen
I dag kan vi slå benene op og slappe af med en god bog eller spil, vandre en tur ud til isbjergene eller se nærmere på byen. Om eftermiddagen tænder vi op i vores sauna og fylder koldtvandskarret op, når vi skal køles af efter det dejligt gus. Den perfekte måde at komme til hægterne igen efter nogle dejlige dage ude i den grønlandske natur.
Om aftenen er der tid til at vores aktivitetsudvalg kan komme på banen med lidt aftenhygge og måske en sang eller to.
14-15. maj: Ilulissat – lokalt og social møde
Vi har sat de næste to dage af til lokale og sociale projekter i Ilulissat, som vi selv står for, hvor vi får mulighed for at lære de lokale bedre at kende. Om det blive en lokal fodboldkamp Danmark – Grønland eller et besøg på plejehjemmet, hvor vi har fisk med, eller et besøg på børnehjemmet, hvor vi sammen laver bål og snobrød er o til os selv – sammen lægger vi et program, der passer til os.
16-17. maj: IPP2 kajak kursus
De næste to dage skal vi lære at ro kajak, der ligesom hundeslædekulturen er en af de helt store dyder i Grønland. Vi sejler i båd op til bygden, Oqaatsut, hvor vi kan øve os at manøvrere kajakken i beskyttet farvand. Her kan vi også kigge nærmere på, hvordan man tidligere har skræddersyet kajakkerne til den enkelte fanger. Når vi først lærer de basale færdigheder, vil vi have overskud til leg på vandet. Vi kommer heller ikke udenom, at en del af IPP2 kurset er, at vi skal en tur i vandet, der ikke hører til den varme slags. Vi får udleveret alt det nødvendige udstyr til dagene i kajak, og med nogle gode lag uld under tørdragten, så skal vi nok klare den. Det giver samtidig en perfekt mulighed for at tale om hypertermi – hvad der sker med vores kroppe, når vi bliver så kolde, at kroppen ikke helt lystrer, som vi vil det. Det er også en god mulighed for at udøve den rette hjælp, når vi skal varme en person op igen, der er blevet underafkølet – alt sammen noget, der kan være livsvigtigt, hvis man er på kajaktur og uheldet er ude.
18-20. maj: Kajaktur fra Ilulissat – Hytte – Oqaatsut – vandfald – Ilulissat – udvalgene forbereder indhold til aftenerne
Vi starter dagen med at pakke kajakkerne med telte, liggeunderlag, soveposer og mad. Over frokost ror vi til vores vildmarkshytte, hvor vi overnatter og fisker lidt fra kajakken, så vi kan smage den friske, grønlandske fisk. Vildmarkshytten er bygget traditionelt med et stort rum og én stor seng, der er hævet over gulvet, så man undgår at mærke kulden fra grundfjeldet, når man sover. Hytten er beliggende helt ud til Diskobugten – på kanten af Grønland.
Dagen efter fortsætter vi til bygden, Oqaatsut, hvor vi dykker ned i den grønlandske fangerkultur. Her vil én af de lokale fangere byde os velkommen – hvis vi er heldige, så er det lykkes ham at skyde en sæl, så vi kan overvære, hvordan man klargører sælen. I gamle dage spiste man leveren rå for at få de nødvendige vitaminer, så man ikke fik skørbug. Det samme vil vi få mulighed for.
Efter Oqaatsut ror vi videre nordpå, hvor vi slår lejr for natten. Hvis man har lyst, kan man vandre en kort tur til et flot vandfald.
Sidste dag i kajakken ror vi retur til Ilulissat, hvor vi igen checker ind i Ilulissat Guesthouse, hvor vi får et velfortjent varmt bad.
21. maj: Dagen er på egen hånd med planlægning i udvalgene af afskedsfesten i morgen
Det er muligt i dag at tilkøbe en flyvetur ind til indlandsisen eller måske tage ud og stå på SUP med snorkeludstyr, så man kan stikke hovedet ned i det kolde vand og se isskosserne fra neden. Det kan også være, at dagen skal bruges på en dagstur op i den fjerntliggende fjord Paakitsoq, hvor vi sammen vandrer op til et udsigtpunkt med udsigt over lagune, vandfald, gletcher og indlandsis så langt øjet rækker. Eller også skal benene bare smækkes op med en god bog.
22. maj: Klargøring til aftenens fest
Sammen forbereder vi aftenens afskedsfest med god mad og sjove aktiviteter.
23. maj: Dagen er på egen hånd
For dem der har tilkøbt vandreturen Arctic Circle Trail er der afgang med kystbåden Sarfaq Ittuk kl. 17.30.
24. maj: Ilulissat – Kangerlussaq – København
Om morgenen er der afgang fra isbjergenes by mod København med mindre du har tilkøbe vandreturen “Arctic Circle Trail”. Flyet lander på dansk grund i København kl. 20.00 lokal tid. Eventyret er for denne gang slut – vi håber på, at det har været en uforglemmelig rejse.
TILKØB – Arctic Circle Trail – program d. 23. maj – 3. juni
23. maj: Ilulissat – Sisimiut med kystbåden med afgang kl. 16.30. Vi passerer isfjorden ud for Ilulissat og sejler først til Aasiat, hvor indbyggerne i Diskobugten tager til, når de skal gå på gymnasiet. Herefter fortsætter vi til Sisimiut under midnatssolen.
24. maj: Ankomst til Sisimiut kl. 09.30. Vi vandrer sammen rundt i byen og ser de gamle bygninger fra kolonitiden, før vi køber det sidste proviant og forlader civilisationen og begiver os afsted på Arctic Circle Trail, der strækker sig 165 km fra Sisimiut til Kangerlussuaq.
25. maj-2. juni: Vi overnatter i telt på turen og laver mad sammen over Trangia. Vi tager fiskegrej med, så vi har et supplement til vores aftensmad og får en velfortjent pause. Vi forventer at vandre mellem 15-25 km om dagen, så vi har en ekstra dag eller kan afkorte en dag, hvis vejret ikke arter sig.
2. juni: Vi indkvarteres på Old Camp vandrehjem, hvor vi får os selv et velfortjent bad. Om aftenen er det muligt at tage ud at spise sammen og nyde den sidste aften i Grønland for denne omgang.
3. juni. : Med rygsækken fyldt til bristepunktet med gode oplevelser og venskaber for livet, så checker vi ind på grønlandsflyveren til København.
Pris pr person: DKK 9250,-
NB: Minimum 8 deltagere