FAKTA OM GRØNLAND

Hurtige facts om Grønland

Officielle navn: Grønland eller på grønlandsk Kalaallit Nunaat (grønlændernes land)

Hovedstad: Nuuk (Godthåb) med 15.469 indbygger (2010)

Største by: Nuuk

Andre vigtige byer: Af andre vigtige byer er der også Sisimiut med ca. 5.000-6.000 indbygger og Ilulissat med ca. 4.000-5.000 indbygger indbygger.

Areal: Grønland strækker sig over et areal på 2.175.600 Km2

Befolkningstal: På Grønland bor der ca. 56.000 indbyggere hvoraf at 80% af dem bor i 16 forskellige byer og resten bor i 60 forskellige bygder.

Befolknings tæthed: 0,027/km2

Nationalmelodi: Nunarput utoqqarsuanngoravit (Vort land, som er blevet så gammelt)

Uafhængighed: 21/06-2009 Grønland er blevet selvstyrende

Nationaldag: 21/06

Sprog: Modersmålet er grønlandsk med dansk som andetsprog. Grønlandsk (Kalaallisut) er nært beslægtet med sprogene, der tales af Inuitter i Canada og Alaska.

Nalunaarasuartaatilioqateeraliorfinnialikkersaatiginialikkersaatilillaranatagoorunarsuarooq
Verdens efter sigende længste ord er grønlandsk, på 94 bogstaver og betyder noget i stil med:
Endnu en gang forsøgte de at bygge en kæmpe radiostation, men det var tilsyneladende stadig kun på tegnebrættet.

Det grønlandske sprog er meget anderledes end det danske. På grønlandsk tager man udgangspunkt i en stamme, og derefter bygger man udenpå med forskellige tillæg og endelser, der på dansk sprog ville være selvstændige ord. Derfor kan man på grønlandsk lave ord, som på dansk ville være hele sætninger, som det ses ovenfor. Måden hvorpå at det grønlandske sprog bruges er stort den samme som den måde hvorpå finnerne bruger deres.

Religion: I Grønland er hovedparten af befolkningen Lutheransk protestantisk. Herudover findes der mindre kirkesamfund, såsom katolikker, adventister, baptister, pinsemissionen, Jehovas vidner, Bahai.

Regering og de politiske partier: Grønland indgår sammen med Færøerne i rigsfællesskab med Danmark. Kuupik Kleist (IA) er siden juni 2009 landsstyreformand. Landstinget har 31 direkte valgte medlemmer. Seneste valg: 15. november 2005 med følgende mandatfordeling: Inuit Ataqatigiit (14), Siumut (9), Demokraterne (4), Atassut (1), Kandidatforbundet (1). Grønland vælger desuden 2 medlemmer til det danske folketing og har 1 repræsentant i Nordisk Råd.

Tidszone: Grønland er inddelt i fire tidszoner:

  • Nuuk og vestkysten: Danmark er 4 timer foran.
  • Qaanaaq området: Danmark er 5 timer foran.
  • Ittoqqortoormiit området: Danmark er 2 timer foran.
  • Nationalparken (Nordøstgrønland): Danmark er 2 timer foran (v/sommertid) og 1 time foran om vinteren (Følger Islands tidszone (Greenwich Mean Time (GMT)), dvs uden sommertid.

Elektricitet: I størstedelen af Grønland er der 220 volt, og der benyttes de samme stiktyper som vi bruger i Danmark.

Drikkevand: Vandet kan sagtens drikkes af hanen, endvidere er det også trygt at drikke vandet direkte fra elvene.

Klima: Hele Grønland ligger i den polare klimazone. Vintertemperaturerne når ofte ned under −50 °C, og om sommeren bliver det sjældent over 10-15 °C. Grønlands udstrækning er dog så stor, at der er betydelig forskel på Sydgrønlands klima, der er præget af de omliggende have, og Nordgrønlands barske højarktiske klima.

Valuta:
Dansk valuta er gældende i Grønland
Grønland er en del af det danske rigsfællesskab, og derfor benytter man en fælles valuta, nemlig den danske krone.

Prisniveau: Grønland selvforsynende hvad angår fisk, visse kødprodukter samt isterninger. Alt andet skal importeres med enten skib eller fly, og det spiller naturligvis ind på prisniveauet. Sammenlignet med Skandinavien er prisniveauet ca. 10% højere, hvor især alkohol, tobak og friske frugter samt grøntsager hører til i den høje ende af prisskalaen.

Kreditkort: I pengeautomater, der findes i alle byer, kan man hæve penge med følgende kreditkort: Dankort, Diners, VISA, VISA PLUS-card, VISA Electron, Eurocheque-card, Eurocard/Mastercard, Maestro og Cirrus-card.
Kreditkort kan benyttes på mange hoteller, restauranter og butikker, men det anbefales at have nogle kontanter med, da nogle bankautomater kan være lukket i weekenden.

Drikkepenge: Med hensyn til drikkepenge er det som hovedregel som det er i Danmark. Hvis man mener at have fået en god betjening og maden har været god ligger man gerne det der svarer til ca. 10% af regningen i drikkepenge. Det er også velanset at give turguiderne drikkepenge hvis man føler man har haft en god udflugt.

Visum og pas: Som dansk statsborger behøver man kun at medbringe billedlegitimation som f.eks. pas, kørekort osv.

Vaccinationer: For at rejse til Grønland behøver man ikke at få vaccinationer, men en myggespray er god ting at have med i tasken om sommeren.

Telefonkode: +299

Pas og visum:
Som dansk statsborger kræves der ikke visum og pas for at rejse til Grønland.

Importrestriktioner:
Toldmæssigt er Grønland at betragte som et ikke-EU land. Oplysninger om, hvad der toldmæssigt kan medbringes til Grønland findes i lufthavne. Diverse personlige artikler kan indføres, men der er dog forbud mod indførelse af pistoler, hel- og halvautomatiske våben, narkotika, levende dyr, herunder husdyr og fugle af enhver art. Undtaget er førerhunde for blinde.

Eksportrestriktioner:
Der er naturligvis ingen problemer med at indføre sælskindsprodukter til Danmark som der er til visse andre lande, og langt de fleste husflidsprodukter kan også indføres uden særlige tilladelser. Visse genstande kræver dog en tilladelse, eksempelvis hvalroskranier med tænder. I alle butikker i Grønland, der sælger husflid, ligger der foldere fremme om betingelserne ligesom butikkerne kan udstede tilladelserne.

Valuta:
Grønland har ingen egen valuta, men benytter danske kroner og ører. Der er ingen begrænsning på, hvor mange penge der kan indføres. Der kan veksles checks i bankerne. Kreditkort og Dankort kan bruges i butikker, hoteller og restauranter, og der findes pengeautomater i alle byer.

Beklædning:
Vi anbefaler beklædning efter lag-til-lag princippet, således man kan regulere kropstemperaturen ved at tage tøjet af og på eller ved at åbne og lukke jakken. Det er en god ide at have uld tættes på kroppen, dernæst et isolerende lag og yderst et vind- og regntæt lag. Der kan være ganske varmt i solen, men så snart du er i skyggen, falder temperaturen mærkbart.
Om sommeren er et par vandtætte letvægtsvandresko/støvler eller sko med en kraftig profilsål de bedste valg. Vandrestøvler med ankelstøtte er klart at foretrække, da de yder en god sikkerhed i terrænet. Indgår der sejlads i din rejse, kan du med fordel medbringe hue og ekstra varm jakke, da der altid bliver koldt på havet.

Om vinteren er “moonboots” gode til hundeslædeturen, men de kan ikke anbefales til vandring. Om sommeren vil “moonboots” være alt for varme. Gummistøvler bør medbringes i tøperioden fra midten af maj til midten af juni

Klima:
I arktiske områder må man forvente vejrskift, og man må være forberedt på alle slags vejr, når man tager på udflugt. Om vinteren ligger temperaturerne fra minus fem grader til minus 30 grader og sommeren fra plus fem til plus 15. Da luften i Grønland er meget tør, føles temperaturene ikke så kolde som i Europa.

Indkøb:
Udvalget af varer kan variere fra by til by, og i forhold til Nord- og Østgrønland også være bestemt af tidspunktet på året, men generelt er udvalget i de større byer det samme som i et dansk supermarked, men priserne er på nogle varer meget anderledes. Eksempelvis er frugt, grøntsager, tobak og alkohol væsentligt dyrere end i Danmark, mens mejeriprodukter er noget billigere.

I de fleste byer er der mulighed for at købe forskellige husflidsprodukter. De mest almindelige er figurer skåret i bentand, fedtsten og rensdyrgevir, smykker skåret i de samme materialer, skindarbejder, perlearbejder, smykker af grønlandske smykkesten, modeller af kajakker, harpuner og lignende. Husflidsprodukterne kan købes i butikker, på hoteller og sømandshjem, på turistkontorer, hos privatpersoner og visse steder også på posthusene. Der pruttes ikke om prisen i Grønland. Køber du skindprodukter skal du sikre dig, at skindene er garvede, da de ellers ikke tåler det danske klima.

Åbningstider:
De fleste butikker har åbent fra 10.00 til 17.30 mandag til torsdag, 10.00 til 18.00 eller 19.00 om fredagen og 09.00 til 13.00 om lørdagen, men mange kiosker, mindre købmænd og videobutikker har længere åbningstider.

Brættet:
“Brættet” er det lokale udtryk for det åbne kød- og fiskemarked, der findes i alle grønlandske byer. Her kan man købe dagens fangst, sæl, hval, moskus, rensdyr, fugle og mange slags fisk – direkte fra fangerne og fiskerne. Brættet hvis grønlandske navn er “kalaaliaraq” der betyder den lille grønlænder, ligger som regel tæt ved havnen.

Fotografering:
Det er en god ide at bruge UV eller skylightfilter og modlysblænde. Film kan købes i Grønland, men det tilrådes, at man selv medbringer film, hvis det drejer sig om specielle mærker.

Elektricitet:
I Grønland er der 220 volt som i Danmark, og stikkontakter er også af samme type. Man kan i bygder og fåreholdersteder komme ud for at bo, hvor der ikke er indlagt el, eller hvor der kun er strøm dele af døgnet.

Post, telefon og internet:
Alle byer har posthus, hvorfra der også kan telefoneres og sendes/modtages fax. GSM-telefoner kan benyttes i Grønland, hvis Tele Greenland har en roamingaftale med dit telefonselskab. Læs nærmere på www.tele.gl. I flere byer findes der internetcafeer ligesom visse turistkontorer tilbyder internetadgang.


BYER I GRØNLAND

Officielt bruger man ikke længere de danske stednavne. Men mange rejsende fra Danmark, kender kun de danske, så denne lille parlør af byer, kan være til stor hjælp.
Alle hovedbyer har én eller flere bygder (små byer) under sig. Bygderne er talt med i indbyggertallet. Kilde: byernes hjemmesider.Ingerlalluarniarnat – god rejse!

Grønlandsk Dansk Beliggenhed Indbyggertal
Nanortalik Nanortalik Syd (vest) ca. 2.300
Qaqortoq Julianehåb Syd (vest) ca. 3.400
Narsaq Narsaq Syd (vest) ca. 1.700
Narsarsuaq Narsarsuaq Syd (vest) ca. 160
Paamiut Frederikshåb Sydvest ca. 2.000
Nuuk Godthåb Midt-syd(vest) ca. 15.000
Maniitsoq Sukkertoppen Midt-syd (vest) ca. 3.000
Kangerlussuaq Søndre Strømfjord Midt (vest) ca. 500
Sisimiut Holsteinsborg Midt (vest) ca. 6.000
Aasiaat Egedesminde Midt-nord (vest) ca. 3.000
Qasigiannguit Christianshåb Midt-nord (vest) ca. 1.300
Ilulissat Jakobshavn Midt-nord (vest) ca. 4.500
Qeqertarsuaq Godhavn Midt-nord (vest) ca. 1.000
Uummannaq Uummannaq Midt-nord (vest) ca. 1.300
Upernavik Upernavik Nord (vest) ca. 3.000
Qaanaaq Thule Nord (vest) ca. 660
Tasiilaq (Ammassalik) Tasiilaq Syd (øst) ca. 3.100
Illoqqortoormiut Scoresbysund Midt (øst) ca. 530
Se vores rejser til Grønland

Billeder fra Grønland