BAG OM ANTARKTIS

Man har langt tilbage i historien haft en idé om at der skulle befinde sig et stort sydligt kontinent

Thomas cook kom tæt på i 1700 tallet men det var først i slutningen af 1800 tallet at man fik den første landekending af det antarktiske kontinent.

Den Antarktiske halvø er den nordligste del af det Antarktiske kontinent, som er en fortsættelse af den bjergkæde der strækker sig fra Nord Amerika gennem Sydamerika ud i The Scotia Sea. Her fortætter bjergryggen som en undersøisk bjergkæde; Scotia Ridge, indtil den atter når op over havets overflade, og således udgør den nordlige spids på den Antarktiske halvø.

Denne halvø består af en 800km lang bjergkæde, med sit højeste punkt i 2800m, og en masse omkringliggende øer. Det er hertil langt de fleste ekspeditioner til Antarktis går, da det er her man finder den mest dramatiske natur og det mest variede dyreliv.

Klimaet på Antarktis holder flere rekorder for koldeste, tørreste og mest blæsende kontinent i verden. Men selvom den Antarktiske halvø er en del af selve kontinentet er vejret ikke helt så dramatisk her, som længere inde på kontinentet. Temperaturen på halvøen er blevet målt helt op til 15° celsius, men gennemsnitstemperaturen ligger på omkring 2° celsius, om sommeren.

Selvom blå himmel og roligt vejr som oftest er det dominerende om sommeren på halvøen, kan nærheden fra den kolosale iskappe der ligger over hele det Antarktiske kontinent, skabe helt specielle vejrforhold.


SIR ERNEST SHACKLETON

“I have seen the naked soul of man.”

Efter 17 måneder låst fast i isen på Antarktis skriver Sir Ernest Henry Shackleton ovenstående i sin dagbog. Hans forsøg på at krydse over det Antarktiske kontinent slog fejl, allerede ved indsejlingen. Ved ankomsten i sommeren 1914 går ekspeditionens skib Endurance i isen bare 200m fra land. Ude af stand til at gøre noget ved det, lader de sig drive nordover af isen, i håbet om at det vil frigøre dem igen. Dette sker ikke og efter nogle måneder bliver skibet endeligt knust af ismasserne. Shackelton og hans besætning er nødt til at forlade skibet, og drage ud på isen, mens de slæber rundt på redningsbådene.

James Caird søsættes, 1300km mod South Georgia

Søsætning af James Caird, fra Elephant Island

De ender på Elephant Island, og efter næsten to år drivende omkring i ishavet og overlevelse på en af de mest barske øer i verden, drager Shackelton og to besætningsmedlemmer ud på det der senere skulle vise sig at blive til den længste tur, der nogensinde var sejlet i en åben jolle (1300km). Det lykkedes dem at nå frem til South Georgia, hvor Shackelton efter en dramatisk tur alene ind over øen, kommer frem til en hvalfanger station, hvorfra han kan sætte redningsaktionen igang. Alle 28 besætningmedlemmer overlever!

Antarktis er naturligvis også kendt for Roald Amundsen og Robert Falcon Scotts ræs for at nå Sydpolen som den første mand. Dette lykkedes for Roald Amundsen den 14 december 1911. 34 dage efter når Scott Sydpolen, men omkommer på vejen tilbage.

Det er bedrifter som disse der gør at Antarktis emmer af mystik.

Se vores rejser til Antarktis

Billeder fra Antarktis